Menevenement [19-05-2012]

Paarden leven zich uit voor Benefiet Menevenement

(Overgenomen van Omroep Zeeland)

OOSTERLAND – In Oosterland was zaterdag een Benefiet Menevenement met als belangrijk onderdeel een wedstrijd voor enkel-en meerspannen paarden en pony’s. Doel was geld in te zamelen voor verschillende goede doelen.
Het menevenement wordt steeds populairder. Een groot aantal deelnemers uit binnen-en buitenland had zich ingeschreven voor deze zevende editie. Vorig jaar waren er circa 4000 bezoekers. De rijvereniging “De Schouwse Ruiters” organiseerde een springconcours en dressuurwedstrijden.

Shows
De Fok- en Menvereniging Schouwen-Duiveland gaf verschillende shows; onder meer twee keer een carrouselshow met Friezen, gepresenteerd door de groep Phaidra en een modeshow met streekdracht vereniging “De Arke”. Het ontwerp van het menparcours was opnieuw van de parcoursbouwer Piet de Ronde. Het parcours bestond uit zes hindernissen op het terrein, waaronder een spectaculaire waterhindernis.

Strodorp
Er was een strodorp met streekproducten, verder waren er attracties voor jeugdig publiek, stands in de zogeheten “fairstijl”, presentaties van hippische bedrijven en verenigingen. Op het terrein waren de hele middag meerdere demonstraties.Het menevenement is een initiatief van de Rotaryclub Schouwen-Duiveland en de Rotaryclub Zierikzee en wordt in samenwerking met de Fok- en Menvereniging Schouwen-Duiveland en de rijvereniging “De Schouwse Ruiters” georganiseerd.

Goede doelen
De opbrengst van het Benefiet Paardenevenement komt dit jaar ten goede aan het project “Zeeland helpt Cambodja” en aan “Rotary helpt Schouwen-Duiveland”.

Video

Menevenement raakt snaar bij bezoekers

1 PZC editie Zeeland 21-5-2012 door Ali Pankow

Mooi weer en een gevarieerd programma hebben het benefiet men-evenement zaterdag bij Oosterland tot een groot succes gemaakt. Paarden en ruiters hebben hun vaardigheid gemanifesteerd. Daarnaast zijn er demonstraties en een strodorp.Bram vertikt het. Dit paard van Ron Brink begint vol enthousiasme aan de hindernisbaan, maar weigert pertinent door die waterhindernis te gaan. Hij stampt even aan de rand maar maakt dan definitief een bocht en gaat de andere kant op. Misschien niet zo leuk voor de ruiter, maar het levert een vertederend tafereel op voor het publiek. Parcoursbouwer Piet de Ronde tekent voor de zes hindernissen zaterdag op het terrein waar het menevenement wordt gehouden. Dit traject is onderdeel van de oefenmarathon, die verder bestaat uit een wegtraject van 6 km.De wedstrijd voor enkel- en meerspannen paarden en pony’s levert mooie staaltjes mentechniek op. Voor de 87 deelnemers biedt deze dag een prima oefening voor de grote wedstrijden in het komend seizoen.

Het menevenement is een initiatief van de Rotaryclubs Schouwen-Duiveland en Zierikzee in samenwerking met de Fok- en Menvereniging Schouwen-Duiveland en rijvereniging ‘De Schouwse Ruiters’. „Dankzij publiek en sponsoren vermoed ik dat we meer dan 20.000 euro overhouden voor de goede doelen”, laat Rotary-woordvoerder Ken Buth weten. Stichting Sawasdee ‘Zeeland helpt Cambodja’ krijgt 10.000 euro voor de bouw van een technische school die in maart is begonnen. De serviceclubs hebben zich drie jaar verbonden aan dit project. Verder gaat het geld naar lokale doelen, ondermeer een ijsbaan op het Havenplein in Zierikzee tijdens de kerstvakantie.

Naast paarden zijn er zaterdag ook Alpaca’s te bewonderen. In de volksmond heten ze berglama’s. Fokker Peter Jordaan uit Nieuwe Tonge weet er veel over te vertellen. Hij heeft twee net geschoren Alpaca’s meegebracht: Obama en Joeyi. „Het zijn in feite huisdieren, al zou ik ze niet direct in de woonkamer laten vertoeven”, zegt Jordaan.In het strodorp vermaken kinderen zich met ritjes op een pony en met rondjes in een draaimolen die door een paard wordt aangedreven. Ook is hier te zien hoe een paard nieuwe hoeven krijgt.„Heel Schouwen-Duiveland heeft kleine krulletjes, maar in Bruinisse zetten ze er een kanten muts overheen”, vertelt Teuni Wessels van Streekdrachtvereniging De Arke over de details van de verschillende klederdrachten in Zeeland. Vooral de talrijke ouderen, die van de organisatie een gratis dagje uit krijgen aangeboden, lijken te genieten van de mooie combinaties met mens en paard.

„Wij hebben hiermee als Rotaryclubs best verantwoordelijkheid naar ons toegehaald.”

Friezencarrousel brengt ode aan ‘de schoonste’

2 PZC editie Zeeland 21-5-2012 door Ali Pankow
 
Phaidra heet de Friezencarrousel die zaterdag tijdens het Menevenement een imponerende show ten beste geeft. De naam komt uit de Griekse mythologie en staat voor ‘de mooiste’, ‘de schoonste’. Een terechte benaming, want doel van deze organisatie is de schoonheid te tonen van mens en paard in combinatie met elkaar. Het gaat om twaalf prachtige Friese paarden, die bereden worden door evenveel elegante amazones. Samen dansen zij op muziek van onder meer Emile Waldteufel en Edvard Grieg.
Met hun weelderige staarten, manen en sokken en hun statige houding stralen de paarden een enorme grandeur uit. De amazones zijn gekleed in royale rokken die breeduit gedrapeerd liggen over de paardenlijven. De ene groep berijdsters draagt donkerrode rokken, de andere gaat gekleed in zwart met glitters en roze blouses. De hoedjes met voile zorgen voor verfijning van het geheel. De dansen variëren: twee aan twee stapvoets of met elkaar op een horizontale rij, wordt afgewisseld met elkaar passerend in galop of in kalme tred. Dat alles gebeurt perfect in de maat met de muziek. Deze show kan alleen het resultaat zijn van intensieve training. Dat gebeurt dan ook. De leden van Phaidra trainen wekelijks in het Brabantse Sint Michielsgestel bij de accommodatie ‘de Aula’. De groep schrijft elk jaar een nieuwe proef en past muziek en kleding daarop aan, om zich steeds met een nieuwe show te kunnen manifesteren. Phaidra oogst succes in Oosterland zo blijkt uit het warme applaus dat paarden en amazones bij het afbuigen naar alle kanten in ontvangst mogen nemen.

Voorwoord

Ook dit jaar zijn Rotaryclub Zierikzee en Rotaryclub Schouwen-Duiveland nauw betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse Benefiet Menevenement. Het evenement wordt dit jaar voor de zesde keer gehouden en vindt plaats op zaterdag 19 mei, op de gebruikelijke locatie in Oosterland aan de N59. Naast het mennen zullen ook de Schouwse Ruiters weer in actie komen met wedstrijden in springen en dressuur.De ruim 100 deelnemers uit Nederland en België voor de oefenmarathon aanspanningen en 80 springruiters zullen worden aangemoedigd door duizenden toeschouwers. Ook de ouderen van Schouwen-Duiveland zullen weer gratis worden gehaald en gebracht om de historische paardenwagens gade te slaan onder het genot van een hapje en drankje. Zij kijken hier alweer maanden naar uit, net als wij en wellicht ook u. De entree is zoals altijd gratis en er zijn volop activiteiten voor jong en oud.Natuurlijk hopen we ook dit jaar weer op een mooie opbrengst middels onze trouwe en hopelijk ook nieuwe sponsoren. Er zijn dit jaar nieuwe sponsorpakketten samengesteld die bijzondere en effectieve tegenpresentaties beloven. Nieuw is vooral het katern in het hart van WereldRegio op 11 mei. Het garandeert met 16.000 exemplaren voor het evenement en de sponsoren maximale aandacht.De opbrengst komt dit jaar ten goede aan de volgende doelen:

  • Stichting Sawasdee (Zeeland helpt Cambodja) voor het bouwen van een school www.cambodja-sawasdee.nl
  • Rotary SchoolSchaatsen Havenplein december 2012
  • Diverse andere projecten op Schouwen-Duiveland

Mogen wij dit jaar (weer) op uw financiële of materiële steun rekenen? De Brief aan sponsoren beloven u volop zichtbaarheid en aandacht bij een nog groter publiek!Wij vernemen graag welke vorm van sponsoring uw voorkeur heeft, zodat wij iets terug kunnen doen voor uw bijdrage. Wij willen u op voorhand hartelijk danken voor uw bijdrage en hopen u te mogen begroeten op 19 mei a.s. op de 6e editie van het Benefiet Menevenement.Albert Heeris, namens RC Schouwen-Duiveland albert@heeris.nlPaul Huges, namens RC Zierikzee paul@multiflexmakelaars.nl