Hartverwarmend’: Rotary steunt lid met goede doel fietstocht Bikes & Bites vanuit Zierikzee

PZC 2-9-2021

Zo ben je de ene dag nog gezond, zo krijg je de andere dag een telefoontje: acute lymfatische leukemie. Het overkwam de 16-jarige zoon van Marianne van den Hoek uit Dreischor in februari. Reden voor de Rotaryclub Schouwen-Duiveland, waar Van den Hoek lid van is, om het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie te kiezen als goed doel voor de opbrengst van hun fietstocht Bikes & Bites op 4 september.

Cynthia van 't Leven, Saskia van Veldhuizen, Wouter Teunissen (staand met vlag), Marianne van den Hoek en Marja Krans-Hofland (vlnr) bij de proefrit van de fietstocht Bikes & Bites van de Rotary Club Schouwen-Duiveland.

De Rotaryclub Schouwen-Duiveland kiest meestal lokale doelen om te steunen, maar speciaal voor hun medelid is nu voor het ziekenhuis in Utrecht gekozen. ,,Hartverwarmend dat ze dat hebben gedaan”, zegt Marianne van den Hoek. Haar hele gezin is naar eigen zeggen in een achtbaan terechtgekomen. Voor de komende twee jaar is hun programma nagenoeg uitgestippeld: heel veel ritjes naar en verblijven in het gespecialiseerde ziekenhuis in Utrecht en thuis hun zoon ondersteunen met herstellen en uitzieken van de behandelingen. En vooral hopen dat alles aanslaat. Voorlopig ziet het er positief uit. Dat wil zeggen: ,,We volgen nog steeds het plan dat ze voor ons hebben uitgestippeld.”

Het gezin Van den Hoek is niet het enige dat dit overkomt. ,,Per jaar krijgen 600 kinderen in Nederland kinderkanker. Een op de vier overlijdt aan deze ziekte”, zegt Van den Hoek. ,,Het Prinses Máxima Centrum is het eerste ziekenhuis in Nederland met alle kennis en kunde op één plek, de zorg en research naar deze ziekte zitten onder één dak.”

Zin in een evenement
Bewegen is een van de onderdelen van herstel van kinderkanker, wat dat betreft past de fietstocht van aanstaande zaterdag helemaal bij het goede doel. ,,Als Rotary organiseren we vaak het hele jaar door evenementen, maar nu kon er steeds heel veel niet doorgaan. Ik hoor om mij heen van veel mensen dat ze weer zin hebben in een evenement. Daarom dachten wij: ‘We moeten toch wel iets met mensen buiten kunnen doen?’ Een fietstocht leent zich daar goed voor. Dat is iets dat je met zijn tweeën of een klein groepje kunt doen”, zegt Saskia van Veldhuizen, verantwoordelijk voor de publiciteit bij de rotaryclub.

En zoals het de Rotary betaamt, is er ook samenwerking gezocht met lokale ondernemers, ditmaal de horeca. Want de naam verraadt het al, het is een fietstocht met hapjes. Er wordt een route van 37 kilometer gefietst en bij elke tussenstop is er een versnapering. Aan het einde van de rit heeft elke deelnemer zeven gangen achter de kiezen, tenminste, als hij alle hapjes lust. ,,Voor 49 euro krijgen mensen een zeven-gangendiner. Dan gaan we geen rekening houden met dieetwensen”, zegt Veldhuizen resoluut.

Eerste keer een fietstocht
Het is de eerste keer dat Rotaryclub Schouwen-Duiveland een fietstocht organiseert, maar de serviceclub wilde andere tochten niet kopiëren. ,,De meeste fietstochten vinden plaats in de Westhoek. Daarom dachten wij: ‘Laten wij eens een andere kant van het eiland nemen’.” Als het een succes wordt, is de tocht misschien een blijvertje. De start is zaterdag 4 september in Zierikzee. Inschrijven kan via de website van de Rotaryclub Schouwen-Duiveland.

Wie niet mee wil fietsen, maar wel wil doneren aan het goede doel, kan dat doen via de website maximaalinactie.nl en dan kiezen voor actie, Bikes & Bites Schouwen-Duiveland of via onze website donatie